Snorkelen
Wat is het en wat heb je er voor nodig?
Snorkelen? Wat is dat?
Snorkelen is aan de oppervlakte zwemmen met een snorkel (soort buis) in je mond, zodat je kunt ademhalen terwijl je je neus en mond onder water houdt. Het is gaaf, ontspannend en vaak ook bevrijdend, door gebruik te maken de combinatie van de snorkel en een duikbril is het heel goed mogelijk om goed onder water rondkijken. Snorkelen is makkelijk. Zelfs kinderen van 6 jaar of ouder kunnen leren snorkelen, als ze goed kunnen zwemmen en een zwemdiploma A hebben en begeleid worden door een volwassenen.
Met snorkelen kom je in een andere omgeving, snorkelen kunnen vergelijken met het ontdekken van een nieuwe wereld! Je kunt heel veel verschillende dieren tegenkomen, zoals vissen, krabben, kreeften hard- en zacht koraal, spons, zeeanemonen, zee-egels, garnalen, enzovoort. Voor een goede snorkelplek hoef je alleen te zoeken naar water en een veilig plekje om het water in te gaan.
Wat heb je nodig voor het snorkelen?
Voor snorkelen heb je geen dure uitrusting nodig, het belangrijkste is een goede duikbril en een goede snorkel met waterloos ventiel. Zorg ervoor dat je geen speelgoed koopt, ook niet voor de kinderen. Dit dit bederft het plezier van het ontdekken van de onderwaterwereld. Speelgoed duikbrillen dichten vaak niet goed af en lopen vol water.
Dit bederft het plezier, met als gevolg heeft dat hij of zij niet meer actief in het water bezig is. Tijdens de vakantie is het fijn dat zowel u als de kinderen het naar hun zin hebben!
Een shorty, ofwel een kort duikpakje geeft twee voordelen:
- In het water ben je beter zichtbaar
- Je krijgt het minder snel koud
Down Under Duikcentrum kan u hierin adviseren.
Snorkel materiaal voor kinderen
Kinderen krijgen dan niet alleen een kleinere bril, maar ook een kleiner mondstuk aan de snorkel met waterloosventiel. Down Under Duikcentrum werkt met diverse top duikmerken samen onder andere, Tusa, Mares, Cressi, Aqualung en poseidon.
Brildragers en snorkelen
Met een bril op je neus een duikbril opzetten werkt niet. De duikbril kan dan niet afsluiten en stroomt het water naar binnen. Er duikbrillen met geslepen glazen, een duikbril ‘op sterkte’ dus. Kijk eens in de webshop naar de duikbrillen van Tusa. Er zijn vele typen maskers die op sterkte geleverd kunnen worden. Een duikbril op sterkte kun je al krijgen binnen een week onze lenzen gaan tot behoorlijke sterktes, van -8 tot +5 maar kan ook bifocaal of tri focaal wat wel een stuk duurder gaat uitvallen.
Vinnen met gesloten of open hiel
Vinnen worden vaak flippers genoemd, maar wij gebruiken liever het woord vinnen. Vinnen zijn vooral handig als je veel wilt zwemmen, als je grote afstanden wil overbruggen of grote stukken bodemoppervlak wil bekijken, maar zijn vereist als je stroming kunt verwachten. Vinnen zijn er met “gesloten” en “open” hiel. In vinnen met een gesloten hiel ga je met je blote voeten in. Bij vinnen met een open hiel kun je bijvoorbeeld neopreen schoenen dragen en wordt de vin afgesloten met een riempje. Het voordelen van neopreen schoentjes is, dat je voeten warmer blijven, maar vooraf bescherming bieden als je over het strand loopt.
Wat zie ik bij het snorkelen?
Misschien niet echt noodzakelijk, maar wel reuze handig zijn fotoboeken van het onderwaterleven. Er zijn reuze handige naslagwerkjes, zodat je direct na het snorkelen kunt nazoeken wat je nu eigenlijk precies gezien hebt. Bij duikwinkels zijn ook kunststof kaarten te koop die mee het water in kunnen. Een paar nuttige boeken:
- Vissengids Middellandse Zee en Atlantische Oceaan, van Helmut Debelius, uitgeverij Vipmedia, een boek van het tijdschift Duiken. Dit boek geeft uitgebreide beschrijvingen van de vissen, en thematische hoofdstukjes, met ook daar veel hele mooie foto’s.
- Vissen en ongewervelde dieren van de Middelandse Zee, Lawson Wood. Dit boek laat niet alleen vissen, maar bijvoorbeeld ook inktvissen en kwallen zien.
- Voor in de middellandse zee handiger dan de Vissengids, maar minder mooi.
Wat moet je leren om te kunnen snorkelen?
Het is handig om de eerste keren te snorkelen in een zwembad, liefst in een stuk waar je kan staan. Als je echt goed wil leren snorkelen kan je ook op les gaan. Bij Down Under Duikcentrum kun je in twee zwembadlessen al veel leren over ademhalingstechnieken, hoe je je duikbril moet klaren (leegblazen van water) en goed gebruik van je vinnen. Ook leer je om een juiste hoek duik maken, dit is een snorkeltechniek zodat je makkelijk naar de bodem kunt komen.
Het klinkt raar maar het belangrijkste wat je moet leren is rustig blijven ademhalen, de snorkelbuis bevat namelijk ook lucht waardoor je met het ademen een stuk loze ruime hebt. Als je met korte snelle teugen adem haalt, komt de verse lucht niet verder dan je snorkelbuis. Haal dus rustig en diep adem. Iets wat je echt moet leren om goed te kunnen snorkelen, is horizontaal stil in het water liggen terwijl je rustig doorgaat met adem halen. Het is een makkie, maar als je er niet bewust aan werkt, leer je het niet. Het voordeel van deze techniek is dat je (zelfs in heel ondiep water) stil kan liggen, waardoor je veel meer details (zoals kleine visjes en kreeftjes) gaat zien en de dieren op de bodem weer in beweging komen.
Last but not least!
Gebarentaal! Je kunt natuurlijk boven water met elkaar praten. Maar het is reuze makkelijk om tijdens het snorkelen wat te kunnen communiceren. Veel tekens heb je niet nodig. Het is gebruikelijk om de tekens uit het duiken te gebruiken.
- Zullen we omlaag gaan ?
- zullen we omhoog gaan?
- OK ?
- Kijk daar !
- Ik heb het koud, zullen we teruggaan?
Je kunt daarvoor de officiële tekens gebruiken, maar als je geen les hebt gehad, kan je de tekens ook met elkaar afspreken. Het is beter om steeds met z’n tweeën te gaan, net als bij duiken. De één ziet dingen die de ander niet ziet, en je kunt elkaar zo nodig helpen.
Golven kunnen zorgen dat je water in je snorkelbuis krijgt, blijf daarom vooral uit de buurt plaatsen waar de golven breken. Als je veel onder water bent of erin en eruit gaat is ter voorkoming van een geïrriteerde gehoorgang het gebruik van zure oordruppels een aanrader.